Tento e-shop využívá cookies a bez jejich použití není schopen fungovat. Nesouhlasím s použitím cookies (zobrazí se prázdná stránka).
X
možnosti plateb

Slovník pojmů

OZNAČENÍ KATEGORIÍ ITALSKÝCH VÍN
 

IGT -  Indicazione Geografica Tipica – kontrolované označení původu. Vína IGT jsou označena místem jejich vzniku, ale nesplňují požadavky přísnějších označení DOC nebo DOCG, které jsou obecně určeny k ochraně tradičního vína. Jedná se však stále o kvalitní a výtečná vína. 
 

DOC - Denominazione di Origine Controllata – Vína s označením DOC musí splňovat danou lokalitu, která je uznána pro pěstování dané odrůdy, rovněž musí být dodrženy podmínky maximálního výnosu, délka zrání vína. 
 

DOCG - Denominazione di Origine Controllata e Garantita – základ je stejný jako u kategorie DOC, ale protože označení vlastně znamená „kontrolovaný a garantovaný původ“, aby byla dodržena ta garance, jsou vína před lahvováním ještě kontrolována a ochutnávána speciální komisí.
 

DOP - Denominazione di Origine Protetta – jde o označení evropské, v rámci EU, které postupně nahradí obě označení DOC i DOCG. V překladu se jedná o „Označení chráněného původu“.  Stejně tak IGP v budoucnu nahradí stávající označení IGT.
 

VDT - Vino da tavola - stolní víno. Zkratka pro výraz vino da tavola, pravděpodobně nejnižší stupeň italského apelačního systému. Prakticky však může zahrnovat některá z největších vín v zemi

 

 

OZNAČENÍ ITALSKÝCH VÍN
 

Classico - znamená, že hrozny pro toto víno pochází z tradičního, nejstaršího území, odkud víno pochází. Příkladem může být např. jedno ze známých italských vín Chianti. Ze severní části oblasti zhruba mezi Florencií a Sienou v Toskánsku pochází hrozna pro víno Chianti classico, z celé ostatní oblasti pochází víno Chianti s přídomky podle místa původu např. Colli Senesi, Rufina, Colli Fiorentini a další. Ze všech oblastí můžete najít víno skvělé, ale i průměrné.
 

Superiore - označuje víno s vyšším obsahem alkoholu v porovnání se stejným vínem bez přídomku Superiore
 

Riserva - znamená víno, které zrálo déle v porovnání se stejným vínem bez přídomku Riserva. Například Barolo musí dle legislativy zrát 3 roky, víno Barolo Riserva nesmí zrát kratší období než 5 let, aby mohlo nést přídomek Riserva

 

bianco - bílé

rosato - růžové

rosso - červené

Chiaretto - lehce červené, v některých případech jde o růžové víno s intenzivní červenou barvou

Cuvée - směs více odrůd

 

OZNAČENÍ PODLE PERLENÍ
 

Frizzante - je jemně perlivé víno. Perlení vína způsobuje oxid uhličitý, který se do vína přidává při lahvování.

Víno Frizzante se vyrábí tzv. Charmantovou metodou, kdy se víno plní do lahví pod tlakem. Cílem je vyrobit osvěžující nenáročné víno s nižším obsahem alkoholu.

Frizzantino Spumante - více perlivé víno

Spumante - šumivé víno (s největším perlením)